Količina 0 u vašoj korpi. Cena je 0.00 RSD Idi na kasu

Smanjenje temperature na farmama i u štalama

Početna Smanjenje temperature na farmama i u štalama

Smanjenje temperature na farmama i u štalama

Smanjene temperature na farmama i u štalama

 

FOGMASTER i živina

Letnje vrućine predstavljaju veliki izazov za živinu. Kada su velike vrućine životinja pod toplotnim stresom, sporije raste, konzumira manje hrane, ima slabiju konverziju hrane; opada izleganje pilića, smanjuje se proizvodnja jaja, kao i njihova veličina, snižava se kvalitet ljuske i kvalitet unutrašnjeg sadržaja jaja. Pored toga, toplotni stres može biti uzrok povećanog mortaliteta. Živina svih vrsta i uzrasta podložna je toplotnom stresu, ali su kod starije živine rizici veći. Sa starenjem živine, ona postaje veća, kao i bolje izolovana perjem, usled čega, teže joj je da se oslobodi toplote.

Hladjenje živine.

Dahtanje je najočigledniji znak toplotnog stresa živine. Živina nema znojnih žlezda i ne može se hladiti preko kože, pa umesto toga mora koristiti isparavanje respiratornog sistema i grla, kako bi se rashlađivala. Dahtanjem se troši mnogo energije, čime se, generiše znatna količina telesne toplote živine. Najzad, ako se živina ne oslobodi od toplotnog stresa, rastetemperatura njenog tela  i povećavaju se mogućnosti mortaliteta.

Držanjem živine u prostorijama sa dobrim provetravanjem i adekvatnim temperaturama, umanjuje se pojava toplotnog stresa. Pri tome, moguće je upotrebiti i FOGMASTER sistem rashlađivanja vazduha, što je od pomoći pticama da se rashlade u  prostorijama.

 

ADIJABATSKO HLAĐENJE SVINJA

 

Na rast životinja uveliko utiču ekstremni uslovi okoline. Kod svinja u hladnim vremenskim prilikama bolja je potrošnja hrane, jer svinje teže da održe svoju telesnu temperaturu. U uslovima velikih vrućina može se smanjiti prirast mase i povećati potreba za održavanjem telesne temperature tela svinja, a životinje postaju podložne stresovima usled uslova okoline.

Hladjenje svinja. Kod svih životinja postoji tzv. termoneutralna zona, oblast temperatura kod kojih se one najugodnije osećaju, pri čemu im telesna temperatura ostaje konstantna. Leti temperature često prevazilaze termoneutralnu zonu za svinje. Pošto je kondicioniranje vazduha često preskupo za primenu u praksi, tuširanje svinja vodom jedna je od opcija koje mogu pomoći da se ublaže stres usled vrućina.

Svinje tretirene FOGMASTER sistemom neposredno pre obroka uzimale su znatno veće količine hrane (13%) i jele su znatno duže (19%) nego svinje u ostala dva tretmana. Ovaj uticaj je, kako izgleda, posledica hlađenja svinja, čime se ublažava porast temperature koji se normalno odigrava za vreme aktivnosti svinja – konzumiranja hrane...

Hidratacija štale

Hidratizacija farme      Hidratizacija farme
Hidratacija farme


  Hidratizacija farme

Akvamatik DOO

Preduzeće “AKVAMATIK DOO”

Bavi se prodajom sistema za hlađenje vazduha

063 7005772 ili Pošaljite Email